Therapie in Hengelo

Het begint met je verhaal

Als je de eerste keer bij mij komt, neem ik de tijd voor je verhaal. Je krijgt uitgebreid de gelegenheid te vertellen wat er speelt, en als je er niet helemaal uitkomt, help ik je de woorden te vinden om het zo precies mogelijk te vertellen. Het gaat mij overigens niet alleen om je klacht, je zult merken dat ik op verschillende gebieden wat meer in om meer te weten te komen van het precieze probleem.

Gaandeweg het gesprek zal ik je vragen wat je doel is van de behandeling, wat je wilt bereiken. We kijken niet alleen waar je nu in zit, maar ook waar je naartoe wilt. Ik help je heldere doelen te formuleren en samen gaan we na of ze ook haalbaar zijn.

Therapie in Hengelo

In de behandeling werk ik met verschillende methodes. Welke ik kies hangt af van klacht en van jou als persoon. Twee veel gebruikte methoden zijn: cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie.

Cognitieve gedragstherapie

Wat houdt dat in? Cognitief betekent ‘gedachten’ en gedrag natuurlijk ‘hoe je je gedraagt’. Veel klachten vinden hun oorsprong in gedachten die je gedrag bepalen. Maar veel van die gedachtenkronkels kloppen eigenlijk helemaal niet. Om er achter te komen welke gedachten veel beter passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) ga je zelf op onderzoek. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

Oplossingsgerichte therapie

Dat moet je zo zien: klassieke therapie is gericht op je klachten, op waar de ‘fouten’ zitten, waar het ‘mis’ gaat. We proberen oorzaken te vinden, we analyseren. En dat werkt vaak heel goed. Maar in veel gevallen kun je je natuurlijk ook richten op de oplossing, op waar je kracht zit, waar het goed gaat. Zonder je klacht tekort te doen, werk je vanuit jouw talenten naar een oplossing toe.

Hierdoor groeit het vertrouwen in jezelf en in eigen kunnen, waardoor je weer grip ervaart op je heden en toekomst. Mensen zijn vaak verrast als ze ontdekken wat ze al wel kunnen en in het verleden al hebben gedaan om hun moeilijkheden te boven te komen.

Bekijk hier de therapieën

Je kunt met heel uiteenlopende klachten terecht bij Psycholoog Hengelo. Meer weten over verschillende klachten en therapieën? Klik op één van de volgende links:

Contact met psycholoog Hengelo

Weet je nog niet helemaal zeker of ik jou de juiste hulp kunnen bieden? Heb je vragen over je klachten of mogelijke behandeling? Bel vrijblijvend met Psycholoog Hengelo op 053-2032051. Je krijgt professioneel advies over de juiste aanpak van je klachten. Je kunt ook gelijk een afspraak maken, ik heb geen wachtlijst, we kunnen snel aan de slag!