Burn-out en Stress behandeling

Burnout is het eindstadium van een proces en geen ziekte, het ontstaat bij gezonde mensen die meestal goed gefunctioneerd hebben. – Arbo Advies

Je bent niet ziek. Je moet er wel wat aan doen.

Wij gaan samen aan de slag met je burn-out en stress klachten bij Psycholoog Hengelo nabij Enschede!

Als je rust, rust je niet

Je hebt een burn-out. Je lichaam laat het je overduidelijk weten: zo kan het niet langer. Maar weet je, het kon al een hele tijd zo niet langer. Je hebt jezelf overladen. Niet een dagje of een weekje, maar structureel misschien wel jaren lang.

En je kon het ook dragen, dacht je. Natuurlijk was je wel eens moe, en natuurlijk had je ook zo wel je dipjes. Maar komaan, kiezen op elkaar en van hard werken krijg je juist energie. Dacht je.

Maar dat is niet waar. En nu helpt rusten niet meer. Ook al neem je een maand vakantie.

Hoe komt dat? Welnu, je hebt roofbouw gepleegd op je lichaam en je geest. Het gevolg is dat je lichaam in overdrive is gegaan om jou te kunnen blijven dragen. In je hersenen is een bepaalde balans verschoven.

In je hersenen zit een sympatisch deel en een parasympatisch deel. Simpel gezegd: het sympatische deel is het gaspedaal, het parasympatische de rem. Dus bij acute stress drukt je hersenen (met hormonen) het gaspedaal volledig in en zet de rem uit. Dat is hartstikke handig.

Wat is er nu bij jou aan de hand? Je hebt voor lange tijd van alles uitgehaald met dat gaspedaal en de rem. En nu is het systeem uit balans. Je hersenen geven gas, maar drukken tegelijkertijd op de rem. Je remt terwijl er niks te remmen valt. Je geeft gas terwijl de remmen het niet doen. Enzovoort.

Rusten helpt dus niet meer. Het systeem in je hersenen moet opnieuw in balans gebracht worden. Je sympatische én je parasympatische deel.

In de behandeling die ik geef leer ik je hoe je de balans bewust terug kunt vinden en kunt behouden. Misschien kom je later wel weer in een situatie die veel van je vraagt – dan kun je de signalen van je lichaam veel beter lezen en er op tijd naar handelen.

Tijdens de behandeling krijg je ook de ‘tools’ om in de toekomst meer regie te houden over je leven en een goede balans te houden tussen ‘geven’ en ‘nemen’.

Contact met psycholoog Hengelo

Weet je nog niet helemaal zeker of ik jou de juiste hulp kunnen bieden? Heb je vragen over je klachten of mogelijke behandeling? Bel vrijblijvend met Psycholoog Hengelo nabij Enschede op 053-2032051. Je krijgt professioneel advies over de juiste aanpak van je klachten. Je kunt ook gelijk een afspraak maken, ik heb geen wachtlijst, we kunnen snel aan de slag!